tisdag 15 februari 2011

Jag e ju som jag är..OCH nu till nåt annat...


Nämligen LER GRYTA!!!  

 

Har precis slängt in min  ler gryta i ugnen..lite döa rotfrukter..potatis & fisk..

Man kan ju göra så mycket med ler grytan...
Men räkna med att det tar tid.

Recept av min väninna Adde ;)        





lägg ner en hel kyckling, charlottenlök,  kanske en morot slinker ner oxå, soya ,
hela vitlöksklyftor, O vad jag nu har hemma .Sen matlagningsgrädde.
Mycket gott =)  Sen när lergrytan är uppvärd stänger man av ugnen o...
låter det stå minst en timma. det är det som är så smart o fiffiigt o gör det så enkelt.
Alltså ypperligt med denna lergryta,  inget vatten el buljong ska i,
 grönsakerna har ju vatten i sig o det räcker med det,Fettsnålt o nyttigt alla vitaminer stannar kvar
i vad man nu väljer att stoppa ner .O enklare kan det inte bli !



 

Ingredienser   

50 g jäst
4 ½ dl vatten
½ dl matolja
2 tsk salt
2 msk sirap
2 dl rårivna morötter
1 dl vetekli
1 ½ dl linfrö
1 ½ dl solroskärnor
8 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

Betyg:4
1 röstVisningar: 1182Sparat: 49

Gör så här

Börja med att lägga lergrytan i ljummet vatten minst 20 minuter.
Torka av den och pensla med matolja, även i locket.Rör ut jästen i vattnet.
Rör ner de övriga ingredienserna, degen kan vara något kladdig.
Lägg över degen i lergrytan, sätt på locket och ställ in grytan i kall ugn.
Starta ugnen på 200 grader, efter en timme sänks temperaturen till 175 grader, grädda ytterligare 30 minuter (totalt 1 ½ timme).
Låt brödet kallna i lergrytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar